Susret sa životom

Posted on 28 April 2014 by heroji

Miloš Zubac

Susret sa životom

Mile Ninkov (1951 – 2014)

 

 

portret

Zagledan u nova sazvežđa Mileta Ninkova, prisećam se jedne portugalske pesme koju je u lisabonskim tavernama izvodila Argentina Santos. Žena silnog glasa dirljivo je ispovedala skupo plaćeni nauk o ljudskoj prolaznosti. Stihovi pesme govorili su o tome kako se smejemo i plačemo, plačemo i smejemo se, uvek iznova. Kako mislimo da vreme promiče, dok mi u njemu trajemo. Na koncu, kako razumemo da vreme zapravo stoji, a da smo mi oni koji prolaze. Proleće se uvek vrati, ali nevinost nikada – pevala je sinjora koja je starila onako kako stare katedrale.

Namernik koji pogleda u sazvežđa Mileta Ninkova rano će se suočiti sa spoznajom netrajnosti. Pesnikova pomirenost s večnim ponavljanjem istog, na trenutak će se ukazati u vidu otmene boemske rezignacije, da bi se ustalila u strogom upozorenju koje ima ishodište u staroj pouci o deblu i trunu u oku. Bude li ovde zadržao pogled, namernik će među treperavim lirskim zvezdama uočiti kako se jezička energija, jednom formirana u Očenaš, menja i preoblikuje. Izmenjeni obraz hrišćanske molitve, dakako, neće biti proizvoljan, pa će tu pesnikovu zvezdu on dugo i pažljivo posmatrati. Bude li i dalje mogao da gleda, namernik će doživeti viziju dalekog slanog jezera, a potom će među zvezdama spaziti svetlucav lik Ninkovljevog preteče Miroslava Antića. Osetiće namah strepnju i naučiće da je prevlada. Svako novo suočavanje s prolaznošću biće lakše, jer će primetiti da zvezde postojano isijavaju šifru Trajanja. Ostane li budan do kraja, možda će shvatiti da je od početka zaneto posmatrao – sebe.

Ovlaš iscrtanu mapu pesnikovih sazvežđa prilažem ovde kao neko ko je među prvima mogao da ih vidi. Svaki budući čitalac zacelo će načiniti drugačiji crtež, a ipak će svi oni manifestovati Jedno, bez početka i kraja.

U pesničkom poslu, Mile Ninkov je ciljano učio od odabranih. Svog starijeg lirskog brata pomenuo je u pređašnjoj knjizi, a ličnog pesničkog krstitelja otkrio je u ovoj. Antićevo prisustvo među zvezdama nije odraz naivne lirske posvete. Znatno veća vrednost je posredi. Ninkovljev talenat da sebe i određene prirodne sisteme, prema potrebi, dovede u istu frekventnu ravan, svedoči o tome koliko je negdašnji mokrinski bard uistinu živ. Poneko zna da morfološke rezonance unutar pojedinih energetskih polja deluju nesputano kroz vreme i prostor. Svaki entitet u svemiru ima svoju jedinstvenu frekvenciju, a Svetlost odlično pamti. To su zakoni koje Ninkov poznaje bolje od drugih. Razumevanje jezika Svetlosti omogućilo mu je da ličnu frekvenciju uskladi s kanalima svojih savremenika. Neki od njih, naizgled, nisu u fizičkoj ravni već hiljadama godina. Istina je, međutim, da su i te kako prisutni i da se od njih može učiti u sadašnjem trenutku. Njihove koordinate često se poklapaju s formacijom pesnikovih zvezda.

Neko će se možda naći zbunjen kada Ninkovljeve objektivne, hirurški precizne uvide, u kojima se on ponegde hladno odmiče od poezije, saobrazi delikatnoj toplini njegovih ljuvenih stihova. Nesumnjivo je da se u tom prividnom dvojstvu očituje pesnikova ljudskost i ovozemaljski teret koji nosi. Meru svoje nesvakidašnje darovitosti i istinske osetljivosti, Ninkov je uvek morao pošteno da plaća. U cenu je bilo uračunato i to što su ga ljudi često površno razumevali, očekujući da se on obavezno uklopi u ram koji su mu sami namenili. Zato bi moj prijatelj rado potpisao poznatu Antićevu opasku da se o njemu najbolje staraju oni koji ga ostave na miru.

Kao što veli divna portugalska pesma, svi se ionako u krug smejemo i plačemo, verujući da varamo vreme. Biće tako sve dok se i poslednjem od nas ne dogodi ono što je Mile Ninkov za sebe odavno odmerio. Susret sa životom.

 

Pogovor knjizi pesama Mileta Ninkova, Sazvežđa (Mediainvent, Novi Sad, 2010)

Related posts:

Andre Malro – uzoran primer ministra i reformatora kulture
Neponovljivi šarm Rahele Ferari
Nova Aleksandrijska biblioteka

14 Comments For This Post

  1. Tihana Petrov Says:

    Prelep tekst o pesniku za koga nisam do sada čula niti išta znala o njemu. Za mene, ovo je veoma vredno iskustvo čitanja.

  2. Uroš Urke Says:

    Odlaze čestiti ljudi. Gospodin Mile Ninkov je, koliko sam čuo, bio mnogo više od pesnika. Bio je jedan od Učitelja naših dana…

  3. Opsenar Says:

    Na vest o smrti pesnika, kako i svakog čoveka koji je ovim svodom hodio, mogu da kažem samo “neka mu je večna slava i hvala”…
    Uz velike napore i otpore pristupam čitanju poezije, ali po svemu sudeći, a i na osnovu ovog teksta Miloša Zupca, vredelo bi uzeti “Sazvežđa” u ruke i čitati, čitati…

  4. Plavi cvet Says:

    Portret je divan. Ima zaista nečeg antićevskog, čak i u liku, a kamoli u poeziji, kao što ovde lepo piše Zubac.

  5. svetlana fucić Says:

    slava mu, i hvala za vanvremenost njegovih reči i dela.

  6. Srećka Says:

    LJUBAV

    Od kad obitavaš u mojem delu beskonačnosti
    sve su lepote pognutih glava.
    Od kad nosim te na dlanu,
    zahvalan sam Tvorcu
    i molim se
    da ti nikad
    ne dodeli
    neku drugu udaljenu zvezdu.

    Mile Ninkov

  7. Vesela Says:

    MEĐU ZVEZDAMA

    Tamo,
    među zvezde,

    gde je sada Mika
    Antić,

    svi ćemo stići
    sigurno.

    Bio je hrabriji od nas
    pa se pre nas,

    na vreme,

    oslobodio okova vezanosti
    i uslovljenosti.

    Mika završi umiranje,
    mi ostasmo
    još da umiremo.

    Mile Ninkov

  8. cvetovi Says:

    Nedostajaće nam….dok se ne sretnemo ponovo. Velik čovek i pesnik.

  9. Pokahontas Says:

    “…Sve mi je energije Univerzuma
    od Postanja pa do ove noći
    darivala,

    samo mi jedno nije kazala

    da je
    u radosti
    izlaz iz ovog Lavirinta
    odavno zazidala.”

    MN

  10. Sunčana Says:

    O ideji

    Nećeš se usrećiti
    time što slepo slediš ideju.
    Ideja ne sadrži Sve,
    Sve sadrži ideju.

    Mile Ninkov

  11. Igor Ninkov Says:

    “Милоше, брате,

    једноставно: нисам досегао да могу да дам коментар, након што си ме задивио трудом и талентом који си уложио на формирању могућег завршног облика мојих Сазвежђа. Само осећам милину у себи.

    Поговор који си написао срастао је са стиховима и обавезно треба да буде у књизи.”

    Миле Нинков

  12. Милош Зубац Says:

    …Добар човек зна да је слабост тела расковник тешких
    двери.
    Зато чека, јер није писано када ће његово дело доћи у
    дан:
    ако то не буде у жељено време, он се мирно одиља са
    сунцем…
    (Прозаиде, VII, 2007)

  13. Aisha Says:

    Cudesno je kada dva pesnika razgovaraju, cini se kao da se ovo nase sazvezdje smanjilo u lopticu koju njih dvojica sa lakocom dodaju jedan drugom, a mi uzivamo.

  14. Dragana Filimonovic Says:

    Hvala Mu :-) i bez obzira na njegovo fizicko nepostojanje, biserno jasne reci i tople poruke u pesmama ostaju da greju i podsecaju (kao budilnik) duse ka onom istinski vrednom…

Ostavi komentar