Nova proza

Kao jutarnje sunce što izlazi iza tamnih brda

Seraphim Wales

 

Kao jutarnje sunce što izlazi iza tamnih brda[1]

Neki put se može primetiti da se srna pari i u decembru. Neupućeni smatraju da se radi o škart srnama koje treba odstreliti. Međutim, radi se o mladim srnama koje su kasnije sazrele za parenje ili koje se iz...Pročitaj više »


Profesor Kiprovski

Nenad Lančuški

Profesor Kiprovski

- Onima koji nemaju prilike da putuju, ostaju na raspolaganju sva izmišljena mesta njihovog unutrašnjeg bića – govorio je profesor Kiprovski svojim studentima na poslednjem predavanju u semestru.

On je bio jedan od onih profesora koje studenti ne samo da obožavaju i poštuju, već na...Pročitaj više »


Džon

Dragoslav Čupić

Džon

 

 

Tamo su parčići jezera

ovde leže

otpaci palme

ovde leži

list

 

Tenebreuse, kada spavaš

san će ti

reći

kako

ti

dobro

 

ovi fragmenti lica

Pročitaj više »

Veverice

Dragoslav Čupić

Veverice

 

- Ko je on?!

- U nužnoj igri bogovi mu oduzeše igračke. On je idiot.

 

Dok su njegove ruke išle između te dve vrste voća, njegove misli – ako su to i bile misli – u njegovoj glavi, smrvljenoj...Pročitaj više »


Propovednici s periferije

Dušan Jovanović

Propovednici s periferije

 

ISIJAVANJE

 

Dan luči bljutav i iscrpljujuć vazduhpun prašine i mutne svetlosti koja pritiska neprestano. Asfalt svakim korakom uzima sve više, ulice pište neprijatno od pomešane buke.

Dve figure isijavaju od dana i odmaraju se u dnevnoj sobi...Pročitaj više »


Napravili smo decu od pruća

Nemanja Raičević

NAPRAVILI SMO DECU OD PRUĆA

 

Kako se sve to dogodilo? Razlike u odgovorima bile su još uvek netaknute poređenjima, metaforama i knjigama sa novinskih kioska. Ali, svakako bi sve podlegalo pesničkoj slobodi kao i ekonomskoj krizi. Moje sećanje odavno nije bilo sasvim stvarno. I nije prestajalo, jer je...Pročitaj više »


Poternica za dobrim

Jovana Nastasijević

 

Poternica za dobrim

Niko se ne seća kad je to bilo, kad je Razum svoje najmlađe dete, Dobro, verujući u njegovu mudrost, poslao baš u taj svet. Iako su to derle svi držali za naivno, previše idealistično i zasanjano, i čudili se kako ga...Pročitaj više »


Zabela

 

Dragoslav Čupić

Zabela

 

Ćelija

Nisam govorio tada da bih bio više, i mnogo više tada odrečen gneva, ne da bih se pretvarao da znam mnogo više, već više da budem, da bih bio samo kao vuk, tada, u zadnjoj klupi, crtajući po klupama nešto potpuno banalno i stisnuto u...Pročitaj više »


Insomnia

Dimitrije Duracovski

Preveo- Vujica Rešin Tucić

 

odlomak iz romana Insomnia

Segment I

Ujutro, kada sam došao u muzej, u kancelariji sam zatekao kolegu, arheologa Josifa Dalva, kako stoji nadnesen nad svoj radni sto i gleda u nekakvu geografsku kartu.

- Šta je to, kakva je to karta? – pitam ga...Pročitaj više »


Salašarska pevanja i druge opozicije

Dragoslav Čupić

Salašarska pevanja i druge opozicije

 

 

Pod debelim udom svoga jezika čuvam trinaesto srce,

koje traži svoju mutavu zemlju, jer reči jezika neće

mi reći jesam li živ ili mrtav; samo tvoj glas mi može reći jesam li

Pročitaj više »

Kratka priča o identitetu

Saša Radonjić

 

KRATKA PRIČA O IDENTITETU

 

Pre par dana sretoh nakon dužeg vremena prijatelja koji je u međuvremenu došao na čelo jedne veoma ugledne i značajne institucije. Tokom više no srdačnog razgovora, on mi izrazi svoje žaljenje što nije odgledao predstavu TRI UKRADENA ROMANA, a ja mu obećah...Pročitaj više »


9 sekundi pred kihanj

Uroš Pajić

 

9 sekundi pred kihanj

 

Kad sam krenuo kući, mojih cipela nije nigde bilo, ružičasti otirač ležao je ravnodušno, napolju ni daška vetra. Trudio sam se da sačuvam pribranost, ipak je to prva poseta njenim roditeljima, besomučno sam govorio, pažnju im držao u nivou očiju, divan...Pročitaj više »


Hulja

Dragoslav Čupić

Hulja

(Iz pisama Agenciji za diskreditaciju)

 

 

Svaki je čovek čoveku vuk,

Nekada vuk, a nekada:

                              Trava!

Iz zbirke besmislenih pesama o građanskoj dužnosti

 

Divokoze imaju odlično čulo sluha, mirisa i vida. Primećuju čoveka već na 700 do 800 metara. Na opasnost stado se upozorava zviždukom....Pročitaj više »


Autobiografski zapisi o Vavilonu

Dragoslav Čupić

 

Autobiografski zapisi o Vavilonu

 

                                    Ovu pobedu nisam ostvarila – ovu sam pobedu usnila.

mrtva duša

*

            Srušio se čovek tamo. Bio je ležao težak i crn, raskopčane košulje, pod stablom sikomore. Jer pakao je bio težak za njega, i...Pročitaj više »


Arada

 Nemanja Raičević

ARADA

 

Lišiti se svake ozbiljnosti, konačno, osloboditi se poput nudiste u najmodernijem japanskom vozu.  Biti nepredvidiv, samim tim i nevin, biti bagrem, prozor staračkog doma ili obdaništa. Biti svaki čovek sagledan očima onog drugog, onoga ko ga ne poznaje, i koji će proći...Pročitaj više »


Patroklo

Dragoslav Čupić

 

                     …zbog razrušene i pokopane oblasti jednog ličnog, velikog i prostodušnog sna čoveka.                                                                                                  Za Jeremiju!

 

April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain....Pročitaj više »


Podzemne priče

Dušan Jovanović

 

Na kućnom oltaru, visi jedna mračna ikona s likom žene. Lice joj je takvo kao da umesto kože ima zemlju, njen pogled nije hrišćanski blažen, već je nekako zagonetan i pomalo jeziv. Njene oči se čudno smeškaju, pa se odmah zatim pomrače, kao da će ikona svakog...Pročitaj više »


Inšalah

Svetlana Fucić

 

Mesec se te noći raširio preko modrog neba, carujući  u svojoj punini. Sasvim lagano,  njegove izdužene trake mreškale su se po uglovima stana, klizeći sa zidova, kao da traže što udobniji položaj za svoja krhka tela. Iza prozora, poput kockice u kaleidoskopu, uhvaćen odraz starog Vračara, skupa...Pročitaj više »


Unutrašnji govor II

Miroljub Todorović

 

Ka slobodnom, poetskom određenju značenja reči.

                                               *

Ekspresivna energija reči u apejronističkoj pesmi.

           ...Pročitaj više »


Orfej

Avram Solarić

 

I ta za­do­volj­stva ko­ja ni­kad ne mo­žeš da za­bo­ra­viš je­su kva­sac ko­ji uvek iz­no­va ra­di u tvom umu, po­no­vo ula­zi u tvo­je mi­sli, i tvo­je oči, i ta­da, od­jed­nom, bez ob­zi­ra na sve što ti se de­si­lo, stva­raš iz­no­va no­vi svet, za­sno­van i sa­gra­đen na gre­ška­ma,...Pročitaj više »


Unutrašnji govor I

Miroljub Todorović

 

            Da li se umetnička tvorevina oblikuje samo „prema zakonu lepog” kako tvrdi jedan estetičar?

*

            „Umetničko delo govori oslobađajućim jezikom, doziva, (…), slike koje oslobađaju od subordinacije smrti i destrukcije”.

      (Markuze)

*

Sloboda u stvaralaštvu –...Pročitaj više »


Upravo u Sagitarijusu

Slobodan Škerović

 

Odupri se ludilu.

                                    „Partibrejkers”

 

Nateraćeš me da se osamim kad odeš

Nateraćeš me da se pitam šta radim

Nateraćeš me da se pitam šta govorim

 

Bob Dilan

1.

„I ovo je za­kon”, re­če Mar­li, upe­riv­ši tam­nu cev od pa­lje­nog če­li­ka še­ri­fu u li­ce, i ubi ga.

Bi­la je tu reč o pra­ved­no­sti. O pri­me­ni...Pročitaj više »


Cigareta

Avram Solarić

 

„Ne možeš se zaljubiti u krivulju rasta”

pariski grafit iz maja ’68

Od onakvog lepotana koji je toliko toga obećavao, ostade na kraju muškarac koji je sve izgubio. Ali, zar ne postoji nešto u samoj činjenici života, što gubitnicima daje satisfakciju samo po sebi i zbog čega...Pročitaj više »


Kljovaš

Slobodan Škerović

 

O kretanju duše…

 

Moj otac sam ja. Evo kako. Moj otac je imao dve žene-šamanke. Bile su veoma mlade, a on je već bio prestareo da bi mogao da se kočoperi i zavodi.

Nešto drugo je tu bilo na snazi.

Mog oca su zvali Smrzli jer je došao iz severnih...Pročitaj više »


Kratke priče

Nemanja Raičević

LETO

Pas je uplašeno stojao pored semafora, nečija spavaćica sušila se na terasi  preko puta, a biciklista s lovačkim šeširom pio je pivo pored kioska na autobuskoj stanici. Leto je konačno stiglo, pomislila je žena koja je čekala autobus br. 9. Trebalo je zapisivati sve to, pojave koje...Pročitaj više »


Došli su da me odvedu

Saša Radonjić

 

Jedan je imao razvezanu pertlu, koja je lenjo gmizala po parketu, dok su ulazili u moj stan. Veoma su uredni – dva mantila, očigledno kvalitetna, dobro sašivena od diskretno dezeniranog skupog štofa  –  i odmah su se raskopčali, skinuli kožne rukavice, šešire – uverljivo demonstrirajući uglađenost i...Pročitaj više »


Zeleni pogled

Nemanja Raičević

 

U ravnici, za koju je ispalo da sam je najviše pamtio po sokacima, zovi, visokim tavanicama i nedeljnoj supi, a koja se sada isprečila između sveta i mene, njive su sve brže postajale građevinska zemljišta, dok su se moj život, naglo sagledan iz dosade i starih uverenja,...Pročitaj više »


Peto godišnje doba

Nemanja Raičević

Pre nego što je dobio otkaz, moj otac bio je važan čovek. To je bilo vreme jedne – ispostaviće se – prividne, ali ipak dragocene sigurnosti. Užasi su bili rezervisani za strašne filmove na nekom od dva programa državne televizije. Jedno vreme posle otkaza, kada smo već...Pročitaj više »


Gorka lanterna

Miralem Gazić

Roman toka svijesti, priča o Miškinu Aleksejvu, studentu koji ima sve, ali to sve je ništa bez sjećanja i oživljavanja prošlosti. Evocira mlade dane i svoje doba nesvjesnosti i najveće sreće. Danju živi intenzivan društveni život, a noću sluša klasiku, bluz, džez, rok, voli filmove nijeme, jer...Pročitaj više »


Kameleonske kugle

Dušan Jovanović

Ljudi su bili slepljeni sa okolinom, nisu mogli mnogo da se pokreću. Sve se spojilo s njima – udobne fotelje srasle su s njima, tehnološke naprave i stvarčice vrtele su se oko njih. Imali su stalan dovod opijata i raznoraznih zabava. Nacionalni simboli su im sijali na...Pročitaj više »


Izokrenuti ponor

Dušan Jovanović

 Kada je svanulo, primetio je da se svaka zgrada polako rastapa. I ova stambena, i ova poslovna s leve strane, iako se u njoj nalazila ugledna banka. Čak je video u daljini da se toranj fabrike topi poput sladoleda. A zaista je bilo leto, tada kada se...Pročitaj više »


Četiri godišnja doba: Zima

Nemanja Raičević

Tu zimu pamtim po Profesoru.

Službenica na šalteru, vesela žena sa crvenim licem, nije imala informacije o tome koliko će vremena voz tačno kasniti. Noć je već stigla, sneg je vejao, i ja sam bio jedina osoba na peronu.

Trebalo je da  ponesem knjigu, pomislio sam, i  da se...Pročitaj više »


Biblioteke i kulturni turizam gradova

Aleksandar Radović

U trenucima dok su se supruga i ćerka provodile na primorju, profesor Pavle Majstorović nastavio je da u tišini svog prestoničkog doma piše za „Kristal” o temama za koje je najšira javnosti imala samo reči hvale. Feljton u tiražnom dnevniku ispunio je očekivanja uredništva lista, a tekstovi...Pročitaj više »


Iguman

Aleksandar Radović

Na plovidbi Sredozemnim morem u Svetu zemlju 1747. krušedolskog igumana Nikifora Radosavljevića zarobili su arapski gusari iz Afrike i držali ga dve godine u gradu Tripoliju (Libija).

Sedeći u ogromnoj kancelariji na trećem spratu poslovnog centra usred prestonice, Goran Milanović nije mogao sebi da dođe od uzbuđenja. Na...Pročitaj više »


Strani izvori o kulturnoj istoriji Srbije

Aleksandar Radović

Dok je dežurni spiker u supermarketu po treći put ponavljao da su „samo ovog vikenda cene niže za petnaest procenata”, profesor Pavle Majstorović je jedva čuo poziv s mobilnog telefona.
– Halo, halo, sačekaj, ne čujem… – nadjačavao je okolinu profesorov glas.
– Mirko, ti si, da, trenutak samo…...Pročitaj više »