Ladislav Jurica, bibliotekar, kulturni i sportski radnik

Posted on 12 May 2017 by heroji

Aleksandar Radović

Ladislav Jurica, bibliotekar, kulturni i sportski radnik

(Nešadove, srez Zlinski, Morava u Slovačkoj, 16.VI 1920-Bačka Palanka, 31.VIII 2004.)

          Osnovnu školu pohađa u Bačkoj Palanci, a Državnu realnu gimnaziju završava u Bačkom Petrovcu. Za vreme školovanja svira u školskom orkestru „Kolibri“ i igra fudbal za bačkopalanački lokalni tim. Po oslobođenju zemlje glumi i režira u Amaterskom pozorištu „Trudbenik“ iz Bačke Palanke. Osniva Društvo sportskih ribolovaca i književni klub „Dis“ u istom gradu. Zaslužan za afirmaciju pozorišnog amaterizma Slovaka u Bačkoj Palanci, inicijator je formiranja Kulturno-prosvetnog društva „M. R. Štefanik“ i sportski aktivista u tamošnjem fudbalskom klubu.

Ladislav Jurica

Ladislav Jurica unapredio je bibliotečko-informacionu delatnost u Bačkoj Palanci preseljenjem fonda Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u sadašnje prostorije knjižnice, na Trgu bratstva i jedinstva. Biblioteka je, zahvaljujući Juričinom radu, postala savremena ustanova kulture u kojoj se primenjuju najnovija naučna i stručna dostignuća.

Dobitnik više značajnih opštinskih, pokrajinskih i republičkih priznanja: diplome Saveza društava bibliotekara Jugoslavije (1974), nagrade „Milorad Panić-Surep“ koju je dodeljivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije (1977). Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke dodeljuje mu priznanje za unapređenje stručnog rada u bačkopalanačkom bibliotekarstvu (1984). Fudbalski klub „Bačka“ pohvaljuje ga za razvoj popularnog sporta na teritoriji Opštine (1955), a Književni klub „Dis“, povodom četvrdesetogodišnjice postojanja, 1999. godine, nagrađuje ga za afirmaciju književnog stvaralaštva u Bačkoj Palanci.

Diplome i stručna priznanja dobijaju i ustanove kulture, prosvete i sporta u kojima je radio i čiji je saradnik bio Ladislav Jurica.

O životu i radu Ladislava Jurice pisao je Mihal Đuga u bačkopalanačkom časopisu za kulturu, književnost i umetnost Sunčanik, a tekst je objavljen u br. 10 tog magazina.

Related posts:

Prepiska Jovana Grčića
Crni bregovi Brusa Četvina
Emil Sioran

1 Comments For This Post

  1. Stalker Says:

    Lepo je kada se piše o lokalnim kulturnim herojima, bez kojih nema ni napretka opšteg stanja kulture u jednom društvu. Uvek treba krenuti od lokala. Zato je ovo moj omiljeni sajt. Bravo!

Ostavi komentar