Manuskript

Milan Rešetar (1860-1942)

Tatjana Brzulović Stanisavljević

Milan Rešetar (1860-1942)

Bio je hrvatski filolog, književni istoričar i numizmatičar. Završio je studije klasične filologije i slavistike u Beču i Gracu. Doktorirao je u Gracu 1891. godine disertacijom Čakavština i njezine nekadašnje i današnje granice (Die Čakavština und deren einstige und...Pročitaj više »


Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904)

Tatjana Brzulović Stanisavljević

 

Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904)

Jovan Jovanović Zmaj rođen je novembra 1833, da li 24. ili 27. novembra, u ulici Zlatna Greda u Novom Sadu, ulici srpske inteligencije u kojoj je rođen i Đuro Daničić.[1] Malog Jocu,  očev prijatelj Sima Milutinović Sarajlija...Pročitaj više »


Zašto je Zmaj aktuelan danas?

Vasilije Milnović

 

Zašto je Zmaj aktuelan danas?

 

Posredstvom ovde predočene arhivske građe iz rukopisnog fonda Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, posvećene velikanu srpske književnosti Jovanu Jovanoviću Zmaju, u prostor naše kulture posle izvesne pauze ulazi stvaralaštvo… Na ovom mestu, obeleženom sa tri tačke – koje čitalac može shvatiti...Pročitaj više »


Milan Andrijević

Milan Andrijević

Milan Andrijević rodio se 1980. godine u Zemunu. Rastao je uz muziku, svirao je violinu i gitaru i većinu svojih pesama je pevao. Mladalačke radove potpisivao je kao Stefan Nebraski i April O Nill. Želeo je da udari stazom Bukovskog, Toma Vejtsa i Ginzberga. Rukopis Nešto kao...Pročitaj više »


Zlata Nešić

Zlata Nešić, rođena 1956. godine u Melencima, autor je deset pesničkih knjiga. U srpskoj novijoj poetici, ostaće upamćena kao pesnik čije metafore kriju obilje simbola. Leta 2012. godine, preselila je svoj pesnički duh na neke druge obale, ostavivši za sobom dobru reč, kao trag. Njene poslednje pesme sačuvala...Pročitaj više »


Milivoj Mića Dražetin

Milivoj Mića Dražetin (1952-1970) bio je vanredno darovit pesnik, novosadski gimnazijalac, momak koji je svoj neveliki lirski opus zaokružio u sedamnaestoj godini, a potom, na ulasku u punoletstvo, odlučio se na izlazak iz samog života. Pamtili su ga i kasnije pominjali Pero Zubac, Slobodan Tišma, Vujica Rešin-Tucić, pesnici...Pročitaj više »


Ivan Naćuk

 

IVAN NAĆUK

(1972 – 2005)

nedovršena priča i tragika jedne mladosti

-          rođen 4. jula 1972. g. u  Novom Sadu

-           Zmaj-Jovina gimnazija

-          u vojsci (19 godina mu je tek) sazreva kao ličnost, počinje da piše

-          student PMF-a; prati svoju sestru na svim putovanjima radujući...Pročitaj više »


Duško Trifunović

Deo iz rukopisne knjige Duška Trifunovića (1933-2006), koja je po smrti pesnikovoj pronađena u njegovoj radnoj sobi, prekucana na pisaćoj mašini, s naslovom Dogodilo se na današnji dan. Rukopis još nije objavljen. Iza Trifunovića ostalo je nekoliko svezaka, notesa i blokova ispisanih njegovom rukom. Voljom pesnikove porodice, sačuvanom...Pročitaj više »