Svetska federacija

Posted on 06 December 2016 by heroji

Svetska federacija

 

Neposredno pred veliki beogradski sajam knjiga, ove godine, ugledni novosadski izdavač Prometej u saradnji sa udruženjem građana INTELKAPITAL, objavio je knjigu Svetska federacija Dragana Bunića. Štampana verzija izdanja svoju promociju imala je na sajmu, a INTELKAPITAL će u dogledno vreme objaviti elektronski format ove izuzetne knjige.

Na tragu velikih svetskih državnika, stvaralaca i vizionara, nadovezujući se na trud svojih prethodnika, Bunić je uz omaž Igou, Čerčilu, Bolivaru, Brijanu, Lotijanu, Velsu – između ostalih koji su se bavili ovom temom – ponudio uzbudljiv koncept uređenja sveta kao model jedinstvene države koja će imati svoju skupštinu, vladu,administraciju i pravosuđe, ali koja će se odreći atomskog naoružanja i oružja za masovno uništavanje.Bunićeva ideja je odvažna – zalaže se za jednu državu s klasičnim državnim prerogativima i poštovanjem svih naroda i država koje bi se morale odreći suverenosti u korist jedne svetske zajednice. Potrebu takvog uređenja argumentuje neuspehom Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti da obezbede mir i prosperitet u svetu.

 SF

 

„Bunićeva knjiga ukazuje na različite modele potencijalne alternativne mondijalizacije, zasnovane na demokratskim načelima i kulturi dijaloga. Da li je moguć jedan postliberalni svet, u kojem neokolonijalizam i tradicionalne imperijalne pretenzije nestaju, zajedno sa ‘humanitarnim intervencijama’ i klasnim jazom između 1% i 99% stanovništva ? To je i najvažniji razlog zbog koga knjiga pred nama ima šta da saopšti današnjem čitaocu, uz adekvatne predloge, ali i otvorena pitanja, koji zahtevaju širu raspravu”‒  piše u predgovoru Vasilija Milnovića.

Dragan Bunić je švajcarski državljanin, koji je završio pravni fakultet u Novom Sadu, gde je zbog političkih razloga i posledične emigracije bio sprečen da odbrani svoju doktorsku disertaciju posvećenu problemima korupcije kao društveno opasnog ponašanja. U Nešatelu je takođe završio pravni fakultet, ovog puta na francuskom jeziku. Objavio je dve knjige na francuskom jeziku, Svetsko krivično pravosuđe i Ekonomska kriminalistika. Jedan je od retkih evropskih autora koji se dosledno bave ovim temama. Svoje priloge objavljivao je na sajtu Kulturni Heroj.

Štampano izdanje Svetske federacije možete poručiti kod izdavača, na adresi:

www.prometej.rs

Elektronsko izdanje knjige biće uskoro dostupno čitaocima našeg sajta.

Više o knjizi možete saznati na osnovu prikaza koji postoji već na šest svetskih jezika – engleskom, španskom, francuskom, ruskom, srpskom, te na esperantu.

Présentation en anglais

Présentation en espagnol

Présentation en esperanto

Présentation en français

Présentation en russe

Related posts:

O zborniku „Kijev i slovenske književnosti”
Dnevnik samoporicanja i samoodricanja
Kauboj američkog teatra

8 Comments For This Post

  1. Opsenar Says:

    Jedan moj drugar je obećao da će mi knjigu pozajmiti da bih mogao da pročitam koji redak o svetskom federativnom uređenju…

  2. Pink Frojd Says:

    Wow, ovo deluje uzbudljivo!

  3. Šepseskaf Says:

    Čujem da je i na prethodnom Sajmu bilo veliko interesovanje za prezentaciju ove knjige…

  4. shaka zulu(f) Says:

    Prvi put imam mogućnost da čitam neki tekst na esperantu… Zanimljivo.

  5. Profesor Says:

    Now, that’s a vision!:)

  6. Opsenar Says:

    Čekam prevode na vodeće svetske jezike…

  7. paparazzo Says:

    Upravo pročitah knjigu. Sjajna je. Publikacija obiluje manje poznatim detaljima o globalnim udruživanjima. Zaista znalački… Zanimljivo je koliko su neki koncepti – iako nisu prihvaćeni – ipak zaživeli u okviru postojećih koncepata EU, UN i slično…

  8. Dragan Bunic Says:

    Pronadjoh na web-u elektronsku verziju prikaza moje knjige ne esperanto koju gospodin Martinovic prodaje po 17.08 americkoh dolara.
    Cinjenica je da je gospodin Martinovic preveo prikaz moje knjige sa srpskog na esperanto, ali je za to placen i ne moze imati autorsko pravo na taj prevod. Licno, nemam nista protiv, ali je bio red da gospodin Martinovic trazi za to saglasnost izdavaca i autora Svetske federacije.

    Kako novac nije motiv za objavu moje knjige vec zelja da ona bude pristupna sto vecem broju citalaca, zelim uspeh gospodinu Martinovicu.

    Srdacni pozdravi iz Svajcarske,

    Dragan Bunic

Ostavi komentar